Pinscher

Pinscher er hunder man legger merke til. De er vakre, fulle av oppfinnsomhet, ivrige deltakere i ulike hundesporter, glade i skog og mark og kjærlige familiemedlemmer som elsker å kose i sofakroken. Rett og slett en hund som er med på alt!

Pinscher er livlige og skøyeraktige hunder, som vet å slappe av like mye som de nyter lange skogsturer. De anser seg selv for å være det naturlige midtpunktet og vil være der familien er. Rasene er fra gammelt av avlet for å tenke selvstendig og løse utfordringer på egen hånd, men er også flinke til å samarbeide med eieren sin. De er trofaste livet ut og beskytter familien og hjemmet sitt om det trengs. Har man først fått en, ender man ofte opp med en til.

Det er vanskelig ikke å forelske seg i deres sjarm, skjønnhet, intelligens, nysgjerrighet og mot. Det er aldri kjedelig når man deler livet sitt med en pinscher! Pinscherrasen har mange av egenskapene til en urhund og passer derfor best med noen som ser disse særegenhetene som en berikelse.

Hvis man forventer at hunden uvilkårlig skal gjøre som man sier, vil man lett skape både en ulykkelig hund og en ulykkelig eier. Den som derimot setter pris på en selvstendig og humoristisk hund, passer utmerket som pinschereier. Da spiller det ingen rolle om man har hatt hund tidligere eller ikke. Det viktigste er at man har forståelse og respekt for dens iboende rasetypiske egenskaper og historie.

Pinscheren har gjerne et høyt aktivitetsnivå i oppveksten. Derfor er rotrening i valpe- og unghundsperioden viktig for å sikre at hunden kan slappe av når det ikke skjer noe, samtidig som stresset holdes nede. Rasen er veldig smarte og lærevillige, men siden de som regel tar ting veldig raskt, kjeder de seg også fort. Korte økter med få repetisjoner og variert, morsom og fartsfylt trening med god og variert belønning, er nøkkelen til suksess. Kun fantasien vil sette en stopper for hva dere kan gjøre sammen! De er derimot ikke ubetinget ute etter å gjøre sin eier til lags uten at det lønner seg for dem selv. Så om eliteklassen er målet, er kanskje ikke denne rasen det rette for deg. Setter du derimot pris på disse egenskapene, kan pinscheren være midt i blinken.

Historikk

Pinscheren ble godkjent som egen rase i 1897. Tidligere fantes denne hunden i to hårlagsvarianter: glatt- og strihåret. Den strihårete varianten fikk sitt eget navn; schnauzer, på slutten av 1800-tallet. Den glatthårete er den som fortsatt heter pinscher. Man kan den dag i dag finne den strihårede varianten i stamtavlene til flere kjente pinschere, og i Finland har man i nyere tid også fått tillatelse til et krysningsprosjekt der man igjen blander inn den tidligere ruhårsvarianten. Ved å gjøre kombinasjoner mellom schnauzer og pinscher utvider man genbasen, for å forebygge innavlsrelaterte problemer i rasen.

Pinscheren ble tidligere brukt som gårds- og vakthund. De fulgte sine eiere rundt på gården og løp ved siden av hest og vogn. Man oppdaget nokså fort at denne rasen gjerne fanget mus og rotter, og dette ble de etter hvert også spesialister på. Pinscheren har fortsatt mye av sitt vaktinstinkt intakt, men den skal ikke være aggressiv.  

Helse og stell

Pinscheren er å betrakte som en frisk rase. Øyelidelser, da helst arvelig katarakt, kan forekomme. Avlsdyr skal øyelyses jevnlig og HD-røntges før de tas i bruk i avl. Minst ett av foreldredyrene skal også være testet for dilute og ikke være bærer av dette.

På pinscher kan det forekomme en egen allergisk reaksjon på 12-ukersvaksinen. Årsaken er ikke kjent. Dersom en reaksjon oppstår, inntreffer denne ca 10-12 dager etter at vaksinen er gitt. Det er viktig at oppdrettere informerer og at valpekjøpere leser seg godt opp på vaksinereaksjonen når de vaksinerer sin valp, så man vet hva som må gjøres dersom en reaksjon inntreffer. (Utvidet infoside om helse på pinscher er under oppbygging)

Pinscherens fortid som muse- og rottejeger gjorde at den var avhengig av å være rask og smidig, med raske reaksjoner, og den måtte passe sine poter som var utsatt fra bitt fra sinte rotter. De fleste pinschere vil derfor fortsatt være varsomme med labbene sine, noe som kan innebære at enkelte individer vil trenge mer trening enn andre når det kommer til eksempelvis kloklipping. Siden det er en veldig lettstelt og renslig rase, kan det være lurt å bruke tid på håndteringstrening når den vokser opp slik at det ikke er fremmed for den når den må håndteres hos veterinær, på utstilling, etc. 

Den Allsidige Pinschern

Pinscheren er en intelligent og kvikk hund, som gjerne har sine egne ideer og løsninger på utfordringer som måtte dukke opp. En dose humor kommer derfor godt med i treningen. Nesearbeid er noe som er morsomt og som pinscheren egner seg godt til. Blodspor er en aktivitet som passer rasen godt. De fleste som begynner med dette liker det og gjør det bra på prøver. Flere pinschere konkurrerer også innenfor rallylydighet, lydighet, agility og freestyle.

Oppdragelsen av en pinscher må være vennlig, men konsekvent. Den fungerer dårlig med hard dressur med rykk, napp og fysisk straff. Du må fortjene dens respekt og det gjør du gjennom å være tydelig, men rettferdig. Den aksepterer ikke hard og urettferdig behandling. Det betyr absolutt ikke et liv uten krav, men kravene skal legges fram på en slik måte at pinscheren kan akseptere dem.

Ute er pinscheren livlig og i full aktivitet, mens den inne er rolig og sover gjerne lenge om morgenen – særlig hvis den får lov til å ligge under dynen! En skikkelig kosedag i sofaen på en kald regnværsdag kan være akkurat like verdifull som en dag i skogen med mye fart og moro. Om vinteren greier pinscheren seg fint i flere kuldegrader hvis den får være i bevegelse, men som alle korthårete hunder trenger de også et dekken når det er for kaldt. Ser hunden ut som den fryser, så gjør den det. Den korte og tett tilliggende pelsen gjør at den har lite isolasjon mot vann og kulde, så den blir fort våt og kald og kjenner regnet veldig godt mot huden. Likevel finnes det også pinschere som elsker vann og bading og ikke lar seg påvirke av været, så lenge de er i aktivitet og har det gøy. Pinscheren tilpasser seg et liv i byen, så vel som på landet. Rasen har likevel en del særegenheter, som gjør at det ikke er en rase for alle og enhver.


NKK Rasestandard
FCI Breed Standard
Rasespesifikk Avlsstrategi for Pinscher