Helse

GENERELT OM HELSE

Pinscheren er en sjelden rase i Norge. Erfaringene hittil tilsier at rasen er å betrakte som frisk, men på grunn av liten genpool i Norge så er det vanskelig å konkludere på spesifikke ting. Rasen kan uten problemer bli 12-14 år. Noen sykdommer kan dukke opp hos pinscheren, som hos alle andre raser.


SPESIFIKKE HELSEPROBLEMER SOM VALPEKJØPEREN BØR GJØRES OPPMERKSOM PÅ

Vaksinereaksjon
Gjennom årene er det blitt kjent at pinscheren har en viss overfølsomhet for vaksinereaksjon og særlig 12 ukers vaksinen.

Riktignok er det andre raser som har mye større forekomst av reaksjoner, men siden pinscheren er en så sjelden rase er det veldig mange veterinærer som ikke har hørt om problemet. Det vanligste når en hund reagerer på vaksinen er at allergien viser seg umiddelbart, gjerne innen en halvtime-times tid etter at sprøyten er satt. Pinschervalpene våre reagerer litt annerledes og det er dermed lett for veterinærene å ta feil og tro det er noe helt annet, eksempelvis hjernehinnebetennelse (symptomene er veldig like).

Derfor er det veldig viktig at vi som eiere holder oss informert og dermed kan komme med informasjon så valpen får riktig behandling med en gang. Det har hendt at veterinærer har nektet å tro på eier og i Sverige var det for noen år siden et helt kull som de ville avlive fordi veterinæren mente det var hjernesvulster. Da oppdretter til slutt ble tatt på alvor og valpene fikk kortison var de friske og fine igjen etter ca. et døgn. Vi har dessverre også opplevd at en valp døde grunnet feilbehandling.

Andelen pinschere i Finland som har rapportert om vaksinereaksjon har variert fra 18% til hele 33% i undersøkelser gjort fra 1992 til nå. Dette tallet er veldig varierende fra år til år og vi ser at foreløpige undersøkelser i Norge viser samme tendens og andel. Undersøkelsen i Finland viser også at pinschere som opplever reaksjon på 12-ukersvaksinen ikke opplever reaksjon på senere vaksiner, så det er ikke grunn for å ikke gi senere vaksiner. Vi anbefaler heller ikke å gi halv dose av vaksinen.

HUSKEREGLER

  • Den typiske pinscherreaksjonen kommer rundt dagene 9-12 etter vaksinen er satt.
  • Pinscheren er en sjelden rase så det er viktig å bevæpne seg med informasjon som kan leveres til veterinæren.
  • Snakk med veterinæren på forhånd og vær sikker på at de er åpne for problemstillingen og tar deg på alvor! Det er ikke alltid like koselig å stå og krangle med veterinæren og kreve Prednisolon (vanlig medisin i slike tilfeller) når de insisterer på noe annet.
  • Avhengig av hvor ille reaksjonen er, hender det at valpen får en sprøyte der og da og/eller piller du skal gi dem hjemme. Prednisolon er vanlig å gi i noen dager (kortison).
  • Symptomene på reaksjon hos valpen kan være: ustø på bena, feber, skjelvinger, klarer ikke gå, kaster opp, fråder, vanskelig å få kontakt med, generelt dårlig form, veldig uro i kroppen, ikke kontroll på bena, faller om, klarer ikke reise seg, kramper, inkontinens og bevissthetstap.

Hold øye med valpen de første 14 dagene etter vaksinen og særlig rundt dag 10. Hvis valpen er uvel og du syns at symptomene begynner å bli ekle så reis til  veterinæren og få behandling!

Hør gjerne med oppdretter underveis hvis du er usikker på om du bare er overnervøs, men hvis du syns valpen er veldig dårlig så  er det best å få behandling. Siden vaksinereaksjon er at kroppen til valpen har  fått et immunologisk sjokk blir det ikke nødvendigvis bedre av å vente så følg  nøye med og reis til veterinær når du syns at det begynner å bli ubehagelig.

Vaksinereaksjonen pinscherne kan få er ikke farlig så fremt man mottar riktig behandling, men den kan bli farlig om den ikke blir behandlet / feilbehandlet. Den eneste virkningsfulle behandlingen vi har sett er kortison. 

Link NKK: Hofteleddsdysplasi

Link NKK: Øyelysning

Hofteleddsdyplasi
Hofteleddsdysplasi er en defekt i hoftene, hofteskål og lårhodet ikke passer i hverandre. Belastningen blir dermed feil, det dannes forkalkninger og hunden kan få store plager alt ettersom hvor stor defekten er.

Hofteleddene bør røntges når hunden er 18-24 måneder gammel. Hofteleddene graderes på følgende måt: Fri (A + B), svak grad (C), middels (D) eller sterk grad (E) av HD. Årsakene for å utvikle HD er en blanding av arv og miljø (viser til NKK sin rapport om HD).

Årsaker: Det antas at et individ ikke kan utvikle HD uten å ha en genetisk disposisjon, men at miljøfaktorer som hurtig vekst, trening, fôring, overvekt m.m. har betydning. Lidelsen nedarves polygenetisk, noe som betyr at utvikling av lidelsen styres av et samspill mellom flere gener. Arvbarheten av HD anslåes til 20-30%. 

Avl: Avlshunder i Norge skal være røntget. Norsk Pinscherklubb tillater at hunder med HD C brukes i avl dersom de er klinisk friske og uten sekundærforforandringer, men kun mot partner som er fri (A eller B).
Den finske raseklubben tillater også bruk av hunder med HD C såfremt avlspartneren er fri (A eller B), mens i Sverige er det ikke lenger krav om kjent HD-status for å legge inn kull på raseklubbens valpeliste.

For å kartlegge den reelle HD-forekomsten i rasen på best mulig måte, bør så mange hunder som mulig røntges.

Øyelidelser
Det er pr i dag lite øyesykdom på pinscher og sånn vil vi gjerne fortsette å ha det. Derfor tester vi alle avlsdyr og gjerne avkom. Norsk Pinscherklubb anbefaler at oppdretterne formidler ønsket om øyelysning av avkom av sitt oppdrett. Autoriserte øyelysere anbefaler øyelysning ved 1, 4 og 7 år, da får vi etter hvert en indikasjon på hvor mange som er friske og hvor mange som utvikler øyesykdommer.

De øyesykdommene som oftest kan forekomme på pinscheren, selv om det er sjelden er:
Katarakt utvikler seg stort sett med alderen hvis den dukker opp og kan tidligst oppdages ved 1 års alder. Denne sykdommen kan føre til blindhet.
PHTVL/PHPV kan oppdages allerede på valper siden dette er en medfødt tilstand og graderes 1-6. Grad 1 aksepteres i avl med hund fri for denne tilstanden. 
Distichiasis er feilstilte øyehår, som vokser ut gjennom åpningene for talgkjertlene langs øyelokkskantene. Hunder med mild eller moderat grad av distichiasis kan brukes i avl, men det anbefales paring med hund fri for lidelsen.

I Norge er avlsreglene slik at alle pinschere som brukes i avl skal ha en øyelysningsattest som ikke er eldre enn ett år ved paringstidspunktet for å få registrert valper i NKK.

Dilute
Dette er en genmutasjon som forårsaker blå pelsfarge. Dilutegenet er forbundet med blant annet plager som hårtap og hudinfeksjoner. Det er ikke registrert tilfeller av denne fargen i Norge pr nå. Norsk Pinscherklubb anbefaler uansett at minst en av foreldrene er gentestet og fri (D/D) ved bruk i avl for å unngå at dette utvikler seg.


Von Willebrands Disease

Blødersykdom er relativt vanlig hos mennesker og dyr, men da gjerne i mild form. Sykdommen kommer av mangelen på von Willebrand’s faktor (vWF), som er viktig for koaguleringsprosessen i blodet. Den vanligste formen er type 1, som kun gir milde avvik. Type 2 og 3 gir alvorlig blødersyke. Nå har vi ikke hatt tilfeller av dette på rasen i Norge senere år, men Norsk Pinscherklubb anbefaler at gentest blir tatt av foreldredyr for å unngå sykdomsutbrudd.


Splitting ears / tørre ørekanter
Sprukne ørekanter er et ganske vanlig fenomen hos raser med tynne, hengende ører. Ørene blir tørre i kantene og sprekker opp så de blør, i verste fall kan ørene splittes og det kan være behov for å sy.

Forebygg ved å smøre ørekantene med en fet, vannfri krem (særlig om vinteren er det viktig med krem uten vann). Om ørene har sprukket er det nødvendig å binde ørene slik at ikke hunden får ristet dem, det hindrer sårene i å lege seg siden de ristes åpne igjen. Dette noe som plager spesielt de unge hundene og de fleste vokser det imidlertid av seg.

Hudlidelser
Pinscheren kan i likhet med alle raser, være plaget av diverse hudlidelser. Noen hunder har spesielt følsom hud og fôrallergi. Til disse hundene er det er det viktig med et godt kvalitetsfôr, og i noen tilfeller spesialfôr. Spesielle fôr for hunder med diagnostiserte plager kan kjøpes hos veterinær.

LTV
I forbindelse med HD-røntgen får enkelte hunder bemerkning om at de kan ha LTV. Dette er enkelt sagt overgangsvirvel, eller misdannelser på ryggvirvel. Dette kan dukke opp hos alle raser, og det er til og med observert hos ulv. Våre raser er trolig ikke mer utsatt enn andre, men om man ønsker kan man ta et sidebilde av rygg samtidig med HD-røntgen. Da får man en status på ryggen og man har noe å sende inn til avlesning dersom man får kommentar fra NKK. Vi har per i dag ikke noe system for å gradere LTV i Norge, men bilder kan evt. sendes til Finland for gradering her.


Tekst hentet fra Norsk Pinscherklubb sin hjemmeside